9 kännetecken för en snåljåp

9 kännetecken för en snåljåp

Vi har alla varit där, när man sitter ett gäng på en restaurang och notan ska betalas. Det finns lite olika skolor kring hur man hanterar en nota. Många menar att man delar notan rakt av, detta av rena artighetsskäl och för att visa att man uppskattat sällskapet för kvällen. Andra vill granska kvittot i detalj så att det man förtärt även är det man betalar och en del rusar iväg till toaletten så snart notan ska betalas.

De flesta av oss har någon gång stött på överdrivet sparsamma personer. Det kan handla om allt från att vännen lånar saker, men sällan tillåter dig låna saker. Det kan även handla om personer som besöker dig och väl utnyttjar din gästfrihet, men inte bjuder tillbaka.

MåBra (2017) har författat en artikel som behandlar detta ämne, “9 tecken på att du är en snåljåp!”.  Man menar på att om man kan besvarar Ja på 5 eller fler av följande punkter så har man ett beteendemönster kring snålhet som man behöver arbeta med:

  1. Du och dina vänner är ute och äter, och någon föreslår att ni ska dela notan. Under kvällen har ni ätit och druckit för ungefär lika mycket, blir du då orolig/stressad eller irriterad?
  2. Denna gången fick du betala lite mer än alla andra, eftersom du tog en lite billigare maträtt , blir du då orolig/stressad eller irriterad?
  3. Mycket av din tid läggs på att räkna ut hur du kan spara mer pengar, trotts att du har koll på din ekonomi?
  4. Du har försökt slippa undan att betala för presenter och gåvor för exempelvis avfirande av kollegor och liknande.
  5. Du har svårt att unna dig själv.
  6. Du är principfast och har startat diskussioner kring mindre summor med vänner och bekanta.
  7. När du har bjudning så brukar du tänka ut hur du kommer billigast undan, sett till exempelvis mat och vin.
  8. Du behöver köpa ett nytt klädesplagg, blir du illa till mods när du ska göra köpet?
  9. Du har någon gång lånat pengar men valt att inte betala tillbaka, detta eftersom lånegivaren verkar ha glömt lånet.

Om du svarar Ja på 5 punkter, eller fler så har du ett beteendemönster kring snålhet att arbeta med.
Det kan exempelvis handla om bjuda på den femkronan som du lånade ut till din vän som var i behov av ett toalettbesök, vem vet – nästa gång kanske det är du som behöver låna pengar?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *