0 5 anledningar till att träna kondition -
Hem Psykiskt välmående 5 anledningar till att träna kondition

5 anledningar till att träna kondition

Författare

Kategori


Att konditionsträning är bra både för kroppen och för att bygga upp ett starkt psyke känner de flesta till. Men vilka delar av kroppen påverkas av träningen?
Träning är bra på så många sätt, inte minst för att må bättre psykiskt. Faktum är att om alla förstod vilka hälsofördelar som träning ger så skulle vi förmodligen både ha en mindre sjukfrånvaro på våra arbetsplatser och i våra skolor samt mindre depressioner och stressrelaterade sjukdomar. Träning är även bra för att undvika hjärt- och kärlsjukdomar samt sjukdomar kopplade till övervikt.

I dessa tider med mycket stillasittande är det extra viktigt att komma ut och röra på sig. I denna artikel har vi listat 5 anledningar till att träna kondition.

Minnet och koncentrationsförmågan förbättras

När man konditionstränar så ökar pulsen, vilket leder till att blod och syresättningen till hjärnan ökar. I längden leder detta till att förbättrat minne och en bättre koncentrationsförmåga. Hjärnans åldrande bromsas dessutom vid konditionsträning.

Du får ett starkare skelett

Konditionsträning är även bra för skelettet. Faktum är att det minskar benskörheten och stärker skelettet.

Bra för hjärta och lungor

Konditionsträning stärker både hjärtat och lungorna samtidigt som det minskar riskerna för högt kolesterolvärde, högt blodtryck och hjärtinfarkter.

Sover du dåligt? Då är konditionsträning en rekommendation

Vid konditionsträning så sover man bättre. Anledningen till att man sover bättre av konditionsträning är för att det är vilan som bygger upp musklerna.

Konditionsträning gör oss mindre stressade

Vid stress ökar nivåerna av kortisol i blodet, vilket i det långa loppet kan bryta ner hjärtat. Vid träning så ökar temporärt kortisolnivåerna, men efter träningspasset så sjunker kortisolnivåerna till en lägre nivå än innan träningen. Vid träning minskar alltså kortisolet, och mycket träning gör att det sjunker ännu mer efter träningen. Så om du känner dig stressad på jobbet så är konditionsträning en väldigt bra medicin.

Slutligen.. Att träna kondition kräver inga dyra gymkort och gör underverk med både kropp och knopp – och självklart är konditionsträning kombinerat med en bra kosthållning även bra för att gå ner i vikt.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Intressanta inlägg

Tips: 10 sätt att hantera stress

Stress leder till att mängden av hormonet kortisol ökar i kroppen, och som en konsekvens av det kan mentala problem likt depression och ångest...

5 vanliga gräl som är förödande för din relation

Bråk är vanliga inom parrelationer, det kan vi inte komma ifrån, hur vi än vrider och vänder på det. Har sambon gömt ostsmörgåsen under...

Somna lättare med ett enkelt trick!

Har du svårt att sova, då kan en amerikansk läkare som snackat med Daily Mail ha kommit på en lösning på problemet. Mer specifikt kallas det...

Så kan du träffa en psykolog online

Alla som bor i Sverige har rätt att träffa en psykolog via sin vårdcentral. Vård vid psykisk ohälsa bör vara lika självklar och snabb...

10 tecken som visar att en person är attraherad av dig

Man brukar säga att kroppsspråket är oerhört viktigt. Oavsett om det är en avslappnad middag eller en arbetsintervju så kan ditt kroppsspråk avslöja väldigt...