0 Så kan du träffa en psykolog online -
Hem Psykiskt välmående Så kan du träffa en psykolog online

Så kan du träffa en psykolog online

Författare

Kategori

Alla som bor i Sverige har rätt att träffa en psykolog via sin vårdcentral. Vård vid psykisk ohälsa bör vara lika självklar och snabb i jämförelse med omhändertagande vid fysiska skador, men så är det inte i skrivande stund. Då det råder brist på psykologer i Sverige kan du få vänta i månader, och ibland upp till ett halvår för att få hjälp vid exempelvis ångest- eller depressionstillstånd.

Hur träffar man en psykolog online?

I Sverige existerar ett tiotal webbtjänster som alla ger dig möjlighet att träffa en psykolog, oavsett var du bor, hur gammal du är eller vad du har för inkomst. Besöken sker i regel med hjälp av videosamtal via din mobiltelefon.

Gör så här för att träffa en psykolog på nätet:

  1. Ladda ner en sjukvårds-applikation: Såsom Doktor 24, till din Android- eller iOS-enhet.
  2. Tryck på rätt knapp: I appen finns i regel en “besök en psykolog”-knapp, tryck på denna.
  3. Kartlägg eller beskriv dina symptom: Du kan vid somliga tillfällen vara tvungen att göra ett onlinetest som mäter exempelvis depressions- samt ångestsymtom innan ett digitalt psykologbesök blir aktuellt. Du kan även bli uppmuntrad att beskriva dina psykiska besvär via ett textfält.
  4. Välj en besökstid som passar dig: Väntetiden för onlinepsykologer motsvarar ofta cirka en till två arbetsdagar.
  5. Psykologen ringer upp dig: Onlinepsykologen ringer dig vid den tidpunkt som du valt vid det föregående steget. I somliga fall kan du behöva äntra ett digitalt chattrum för att psykologen ska få vetskap om att du är nåbar. Du hittar mer information gällande vilka procedurer som är aktuella i den sjukvårds-app du laddat ner. För att nämna ett exempel ringer KRY:s psykologer upp dig, medan psykologer som arbetar för bra liv i dagsläget kräver att du gått med i ett chattrum. Båda av dessa tillvägagångssätt bör ses som likvärdiga gällande integritet samt användarvänlighet.

Vilka aktörer erbjuder psykologer online?

Mindler.se, Psykologonline.se, Pratamera.se, Mendly.se, Kry.se samt Doktor 24.se är sex av de största onlinesjukvårds-portalerna i Sverige. De erbjuder psykologhjälp såsom KBT-behandlingar, men även sedvanliga sjukvårdstjänster som inte kräver ett fysiskt besök. Många av de sjukvårdsaktörer som verkar online kan även beställa provtagningar på din lokala vårdcentral.

Vad kostar det att träffa en psykolog på webben?

Att träffa en psykolog online är ofta gratis, men kan kosta uppemot 100 kronor per besök beroende på var du bor, vilken sjukvårds-app du använder samt huruvida du nått upp till ditt högkostnadsskydd för sjukvård eller inte. Högkostnadsskyddet faller in i samband med att du betalat minst 1 150 kronor årligen i patientavgifter.

Läs mer: Så hanterar du stress på ett bättre sätt

Utöver detta spelar åldern en stor roll gällande den avgift som blir aktuell. Om du är under 18 år eller över 85 år tillämpas ingen patientavgift, oavsett om du träffar en psykolog online eller besöker en psykolog inom den befintliga primär- eller sekundärvården.

Kan online-psykologer sjukskriva dig?

Nej, varken onlinepsykologer eller psykologer som arbetar på traditionella inrättningar har rätt att sjukskriva dig. I regel krävs ett fysiskt besök på en vårdcentral för att en läkare ska kunna bedöma huruvida en sjukskrivning kan vara aktuell eller inte.

Kan online-psykologer skriva ut recept?

Nej, inga psykologer kan skriva ut recept på antidepressiva läkemedel eller andra typer av psykofarmaka. Om du är i behov av ett recept måste du prata med en läkare, antingen online eller via din vårdcentral. Ibland hjälper onlinepsykologen dig med att boka en läkartid, men bara om en läkemedelsbehandling bedöms kunna gagna dig som patient.

Har psykologer som verkar online tystnadsplikt?

Ja, alla psykologer har tystnadsplikt, såväl online som offline. Det betyder att inga obehöriga får ta del av den information som du lämnar ut, utan att du godkänt detta i förväg. Tystnadsplikten gäller samtliga inom sjukvården, även läkare, sjuksköterskor samt undersköterskor.

Undantag existerar dock, såsom om du berättar att du tänker utföra ett allvarligt brott, eller om den information du uppger kan sätta ditt eget eller andras liv i fara.

Var kan man hitta mer information om online-psykologer?

Hälsaonline fungerar som en jämförelseportal för de sjukvårdstjänster som finns tillgängliga online. Väl där hittar du mer information om hur man träffar en psykolog online, via tjänster likt Doktor 24, Min Doktor samt Doktor.se.

Tillägg: Denna text är skriven i informations- och utbildningssyfte, och vi samarbetar inte med någon av de vårdportaler som nämns i artikeln.

1 KOMMENTAR

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jonna

Hmm.. vet inte riktigt om jag vågar snacka om känsliga saker online.. känns sjukt..

Intressanta inlägg

10 tecken som visar att en person är attraherad av dig

Man brukar säga att kroppsspråket är oerhört viktigt. Oavsett om det är en avslappnad middag eller en arbetsintervju så kan ditt kroppsspråk avslöja väldigt...

Så kan du träffa en psykolog online

Alla som bor i Sverige har rätt att träffa en psykolog via sin vårdcentral. Vård vid psykisk ohälsa bör vara lika självklar och snabb...

5 vanliga gräl som är förödande för din relation

Bråk är vanliga inom parrelationer, det kan vi inte komma ifrån, hur vi än vrider och vänder på det. Har sambon gömt ostsmörgåsen under...

Fem tecken på att du behöver semester

Att ha semester har inte alltid varit en självklarhet, faktum är att blev lag på att arbetare skulle få semester först 1938 (Wikipedia). På...

9 kännetecken för en snåljåp

Vi har alla varit där, när man sitter ett gäng på en restaurang och notan ska betalas. Det finns lite olika skolor kring hur...