0 Tips: 10 sätt att hantera stress -
Hem Psykiskt välmående Tips: 10 sätt att hantera stress

Tips: 10 sätt att hantera stress

Författare

Kategori

Stress leder till att mängden av hormonet kortisol ökar i kroppen, och som en konsekvens av det kan mentala problem likt depression och ångest uppenbara sig. Men om du minskar din stressnivå genom att exempelvis träffar vänner, andas rätt och tänka positivt kan du vinna kampen mot stressen.

Ta gärna del av de nedanstående 10 tipsen, som alla är behjälpliga för att du ska kunna minska dina stressnivåer.

1. Träffa vänner

När du umgås med dina vänner byggs positiv energi upp, vilket bidrar till att hälsofördelar uppstår. För att nämna ett exempel minskar produktionen av stresshormonet kortisol, så du bör alltid se till att värna om dina bästa kompisar.

2. Andas rätt

Om du ägnar dig åt en andningsövning, oavsett komplexitet, förstärks de kroppsliga funktioner som riskerar att skadas av stress. I regel sjunker blodtrycket, samtidigt som negativa känslor försvinner helt eller delvis. Andningsövningar är främst effektiva för kvinnor. Tanja Dyredans avslappningsövning passar perfekt för många av de personer mött, som upplever ångest.

3. Rör på dig

Om du tar en promenad, en löprunda eller spelar tennis en timme produceras endorfiner, som på ett naturligt sätt motverkar utsöndringen av stresshormonen kortisol. Män har ett större behov att röra på sig fysiskt i jämförelse med kvinnor. Det blir även enklare att somna lättare, om din kropp känner av att den är fysiskt trött.

4. Rör på andra

Att röra på andra, och att andra rör på dig behöver nödvändigtvis inte handla om sex. Att någon är attraherad av dig bör förstås ses som ett privilegium, men även om du inte skulle vara attraherad av en specifik person räcker en enkel beröring för att positiva hälsoeffekter ska uppstå.

5. Skaffa växter

Om du skaffar fem växter (plastblommor räknas inte) blir luften renare, och det blir dessutom enklare att varva ner, samtidigt som blodtrycket i regel sjunker till mer hälsosamma nivåer.

6. Skaffa en hund

Hundar ger både gemenskap samt motion, och båda av dessa faktorer bidrar till att ditt psykiska välmående ökar.

7. Tänk positivt

Du “lurar” hjärnan i samband med att du tänker positivt. Om du tänker på en trevlig plats eller en positiv händelse uppstår känslor av välmående, vilket innebär att du blir mer stresskänslig, både för kortvarig och långvarig stress.

8. Ta en paus från telefonen

En för hög användning av telefoner, surfplattor och datorer har kopplats till psykisk ohälsa, både hos unga och äldre. Det är i synnerhet stress, sömnstörningar och depression som är de störta bovarna. Men så länge du stänger av dina digitala enheter när du känner att stressnivån ökar kan du förhindra de negativa konsekvenser som precis nämnts.

9. Lyssna på musik

När du lyssnar på musik sänks hjärtfrekvensen, så även blodtrycket samt den mängd kortisol som utsöndras i kroppen. Du behöver inte lyssna på lugn musik om du inte vill, mer fartfylld musik bidrar med samma goda psykiska egenskaper, som får dopaminet att flöda i kroppen.

10. Utför avslappningsövningar

Avslappningsövningar som både får kroppen och sinnet att slappna av fungerar utmärkt som stressavlösare. Ta gärna del av den avslappningsövning du hittar nedan, som Emma Öström erbjuder.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Intressanta inlägg

Tips: 10 sätt att hantera stress

Stress leder till att mängden av hormonet kortisol ökar i kroppen, och som en konsekvens av det kan mentala problem likt depression och ångest...

5 anledningar till att träna kondition

Att konditionsträning är bra både för kroppen och för att bygga upp ett starkt psyke känner de flesta till. Men vilka delar av kroppen...

Fem tecken på att du behöver semester

Att ha semester har inte alltid varit en självklarhet, faktum är att blev lag på att arbetare skulle få semester först 1938 (Wikipedia). På...

5 vanliga gräl som är förödande för din relation

Bråk är vanliga inom parrelationer, det kan vi inte komma ifrån, hur vi än vrider och vänder på det. Har sambon gömt ostsmörgåsen under...

9 kännetecken för en snåljåp

Vi har alla varit där, när man sitter ett gäng på en restaurang och notan ska betalas. Det finns lite olika skolor kring hur...